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VIA EMAIL TO: 
 

xxxxxxx xx xxxxxxx 

xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx 

xxxxxxxx@xxx.xxx 

 

 

Dear xx. xxxxxxx: 

 

This responds to your request for advice concerning whether a proposed outside activity 

for pay would be consistent with your ethical obligations as a government employee.  

Based upon the information you provide in your memorandum to me of December 4, 

2012, and your several corresponding email messages, as long as you ensure that you 

meet the requirements set forth below, your proposed outside activity is permissible. 

 

You state that you are the xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx for the xxxxxxxx xxxxxxxx 

xxxxxxx at xxx xxxxxxxxxx xx xxx xxxxxxxx xx xxxxxxxx (xxxxx).  From xxxx 

through xxxxxxxxx 2012, you worked on a special project pursuant to a xxxxxxx xxxxx 

xxxxxxx to xxx to develop and implement x xxxxxxxx xxxxxx xx xxxxx xxxxxx 

involving xxxxx xxxxxxxxxxxx xx xxxxx, xxxxx, and xxxxxx xxxxxxxxxxxxx.  As the 

xxxxxxx xxxxxxxx for the xxxxx, you xxxxxxxxxxx the xxxxxxxx xxxxxx, and 

delivered xxxxxxxx to xxxxxxxx xxxxxxxxxxxxx throughout the xxxxxx xxxxxx.   That 

xxxxxxxx was free to the xxxxx xxxxxxxxxxxxx until the xxxxx expired on xxxxxxx x, 

2012.  Despite the cessation of xxxxx xxxxxxx and the project essentially having 

concluded, you state that you continue to receive requests from xxxxx xxxxxx to provide 

xxxxxxxx and that these xxxxxxxxxxxxx are willing to pay for these services.  You query 

whether you can accept these xxxxxxxx offers and be paid personally for appearing while 

on unpaid leave from xxx. 

 

There are essentially three applicable provisions of the Code of Conduct that inform my 

decision, each of which are found in Chapter 18, Title 6B of the D.C. Municipal 

Regulations.
1
  Noting specifically that your proposed activity is to engage in teaching, 

DPM §§ 1804.3 through 1804.5 provides guidance.  The DPM states: 

 

                                                           
1
 Hereinafter, Title 6b of the D.C. Municipal Regulations will be referred to as the District Personnel Manual or DPM. 
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1804.3  An employee may engage in teaching activities, writing for publication, 

consultative activities, and speaking engagements that are not prohibited by law, 

regulation, or agency standards, only if such activities are conducted outside of regular 

working hours, or while the employee is on annual leave or leave without pay.   

 

The second provision states: 

 

1804.4  The information used by an employee engaging in an activity under § 1804.3 

shall not draw on official data or ideas which have not become part of the body of public 

information, except nonpublic information that has been made available on request for 

use in such capacity, or unless the agency head gives written authorization for use on the 

basis that its use is in the public interest. 

 

And finally: 

 

1804.5  If the employee receives anything of monetary value for engaging in an activity 

under §1804.3, the subject matter shall not be devoted substantially to the 

responsibilities, programs, or operations of his or her agency, to his or her official duties 

or responsibilities or to information obtained from his or her government employment. 
 

Here, you confirm that this is indeed a teaching activity and that the activities would be 

performed outside of work hours, so DPM § 1804.3 is satisfied.  You also confirm that 

the information you will use for teaching is entirely in the public domain, including the 

application of certain federal and state laws to various xxxxxxxxx, so DPM § 1804.4 is  

satisfied as well. 

 

It is the restrictions contained in § 1804.5, however, that give me some pause.  You state 

that you will be paid for these teaching activities, and that this payment will be aside 

from and in addition to your salary as a xxx xxxxxxx xxxxxx.  The question then 

becomes whether “the subject matter” of the activity is “devoted substantially” to your 

“official duties” as a xxx xxxxxxx xxxxxx.  You deny that this is the case and explain 

that your xxxxxxxx duties at xxx, while they sometimes include aspects of xxxxxxxxx 

xxxxxxxxxx, do not include teaching the subject matter of the proposed presentations, 

which would be entitled xxxxxx xxxxxxx xx xxxxxxxxxx  xxxxxx xxx xxxxxx xxxxxx 

 

This is a close question.  On the one hand, the expertise that makes your skills marketable 

to other xxxxxxxxxxxxx (and perhaps to private entities as well) was acquired almost 

exclusively from the xxxx xxxx xxxxx, which funded your xxxxxx while you were 

working then as a xxx xxxxxxx xxxxxx.  On the other hand, that program ended in 

xxxxxxxxx xx 2012 and so it is no longer a part of your current duties at xxx.  The 

prohibition in DPM § 1804.5 is worded in the present tense, not in the past, so it would 

appear not to reach prior duties but only to those that currently are part of your official 

government duties.    

 

Moreover, the type of information you would be relying upon in these trainings, as you 

state, is entirely public (i.e., xxxxxxxx and their xxxxxxxxxxxxx), so I am not concerned 

that confidential  information  you obtained from your government employment  would 

now be inappropriately revealed or used for your private gain or to the detriment of the 

District.  As prior duties, I believe these circumstances may be analogized to the Post-

employment restrictions contained in the DPM.  Those restrictions would prohibit you 
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from working on a particular matter concerning specific parties that came before you 

while in the District’s employ.
2
  Obviously there are no specific parties or matters 

involved here in that this is training, so you would not be prohibited from engaging in 

this activity post-employment.
3
 

 

The fact that the proposed activity is teaching, rather than some other activity such as 

advising or consulting, is an important distinction which I believe is the difference here.  

As demonstrated by the separate provisions for teaching in the DPM, I believe these 

restrictions were intended to be viewed somewhat more loosely than the restrictions on 

other types of outside activity. 

 

With respect to the specific materials you will use in the proposed teaching activity, you 

may not use the actual materials that you obtained and/or created as part of your official 

government duties at xxx.  You may, however, create new materials, as long as those 

materials do not draw on official data or ideas which have not become part of the body of 

public information.  See DPM § 1804.4.
4
 

 

As we discussed, you must also be careful not to use government time or resources in this 

endeavor.  That includes having your name listed on any D.C. Government website as the 

point-of-contact for these presentations.  If xxx decides instead that it wishes you to 

continue as you did while you were being xxxx xxxxx xxx xxxxx, you may of course 

provide other xxxxxxxxxxx with these trainings free of charge without having to take 

leave.  See § 1804.1(b).  But then those duties would become part of your official duties 

once again and you would not be able to charge personally for conducting the trainings. 

 

I also note that although the DPM permits you to be on annual leave while engaging in 

this proposed teaching activity, such use must not interfere with your ability to perform 

your official government duties for xxx.  DPM 1804.1(a). 

 

Finally, you must be certain that there is no confusion that you are, in fact, acting in your 

private capacity when you conduct these trainings.  A government employee may not 

capitalize on his or her official title or position for private gain.
5
  In other words, you 

must be assured that the reason for which your training expertise is sought is not based 

upon your status as a xxxxxxx xxxxxx xx xxx. 

 

Assuming your representations to be complete as to pertinent facts and entirely accurate, 

and further assuming that you would abide by the restrictions outlined above, I find that 

the restrictions on outside employment would not prevent you from pursuing this 

proposed outside activity.  Your role as xxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxxx xxx xxx xxxxxxxx 

xxxxxxxx xxxxxxx, according to you, does not overlap with the trainings you intend to 

provide to other xxxxx xxxxxxxxxxx.  

 

                                                           
2
 DPM § 1814. 

3
 The intent of the post-employment rules is not to disqualify former employees from using their expertise 

in future employment, but to prevent the use of District confidential information and undue influence for 

the gain of future employers. 
4
 The head of your agency may, however, approve such use of non-public information (in writing) where 

there would be a benefit to the public interest.  
5
 DPM § 1803.1(a)(1). 
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Please be advised that this advice is provided to you pursuant to section 219 of the Board 

of Ethics and Government Accountability Establishment and Comprehensive Ethics 

Reform Amendment Act of 2011 (“Ethics Act”), effective April 27, 2012, D.C. Law 19-

124, D.C. Official Code § 1-1161.01 et seq., which empowers me to provide such 

guidance.  As a result, no enforcement action for violation of the District’s Code of 

Conduct may be taken against you in this context, provided that you have made full and 

accurate disclosure of all relevant circumstances and information in seeking this advisory 

opinion. 

 

Finally, you are advised that the Ethics Act requires this opinion to be published in the 

District of Columbia Register within 30 days of its issuance, but that identifying 

information will not be disclosed unless and until you consent to such disclosure in 

writing, should you wish to do so. 

 

Please let me know if you have any questions or wish to discuss this matter further.  I 

may be reached at 202-481-3411, or by email at darrin.sobin@dc.gov. 

 

Sincerely, 

 

 

_____________/s/_______________________ 

DARRIN P. SOBIN 

Director of Government Ethics 

Board of Ethics and Government Accountability 
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